Urednički rad

Ilija Mamuzić je dugogodišnji glavni i odgovorni urednik časopisa Metalurgija (od 1985.).
Časopis “Metalurgija je utemeljilo Društvo inženjera i tehničara “Željezare Sisak” 1962. godine. Početno je bio namijenjen za tisak članaka i obavijesti većinom iz “Željezare Sisak”, odnosno Instituta za metalurgiju Sisak i Tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bio je zamišljen da se tiska u četiri broja godišnje. Često su bili dvobroji, velika zakašnjenja, neredovitost, pretežito stručni članci. Na zamolbu glavnog i odgovornog urednika te tada direktora Instituta za metalurgiju Stjepana Pallera u 1985. godini je Ilija Mamuzić preuzeo funkciju glavnog i odgovornog urednika. Odmah je spoznao da je okruženje koje je bilo namijenjeno za časopis – premalo. Glede toga okrenuo se odmah suradnji u inozemstvu i širenju kruga autora. Dokaz postignuća je podatak da je za deset godina – 1995. godine uspio uključiti časopis “Metalurgija” u ISI – SCI-EXP (Science Citation Indeks – Expanded) izdanja. U 2020. godini ukupna indeksiranost izdanja časopisa je preko trideset međunarodnih sekundarnih publikacija i baza podataka.
Časopis tvori preko 95 % znanstvenih radova, 99 % je na engleskom jeziku, a objavljuju autori iz preko 30-ak država.
Časopis je u potpunosti dostupan na Internetu, a uz papirnatu verziju, izdaje se i na CD-u. Sve su to rezultati koje je glavni i odgovorni  urednik I. Mamuzić postigao tijekom dugogodišnjeg obnašanja dragovoljačke (35 godina) funkcije. Objavio je niz članaka o djelatnosti časopisa (vidjeti: Prikazi). Objavio je četiri Bibliografije časopisa “Metalurgija”: 1962. – 1997.; 1962. – 2001.; 1962. – 2011. u monografiji Metalurgija, uvijek prosperitet za čovječanstvo, dio Bibliografija časopisa Metalurgija 1962. – 2011., str. 23-210, Zagreb, 2012.; posljednja: 1962. – 2016. (55 godina), Zagreb, 2017. godine.
Osim što je dugogodišnji glavni i odgovorni urednik časopisa Metalurgija, Ilija Mamuzić je bio i član uredništava sljedećih međunarodnih časopisa:

  • Kovine, zlitine, tehnologije, Ljubljana;
  • Materijali in tehnologije, Ljubljana;
  • Transaction of the University of Košice, Košice;
  • Acta Metallurgica Slovaca, Košice;
  • Defektoskopija materijala, Sarajevo;
  • Ljevarsto, Zagreb;
  • Acta Montanistica Slovaca, Košice;
  • The Danube River – Environment & Education, Tulcea, Romania i
  • RMZ – Materials and Geoenvironment, Ljubljana (aktivan).
Skip to content